Bruiloft videograaf met drone

Toen ik ruim zeven jaar geleden begon met het filmen en monteren van bruiloften, was er nog weinig animo voor droneshots. In de loop van de jaren is dit flink veranderd en dit lijkt mij een goede reden om er wat meer informatie over te geven, want er komt meer bij kijken dan je zult denken.

Hoe werkt het met een drone op een bruiloft?

Droneshots zijn supermooi en echt een aanvulling op je video. Het geeft een extra dementie aan je video omdat het mogelijk is verschillende perfectieve te laten zien. Uiteraard is een video zonder dronebeelden ook prachtig, maar mocht het mogelijk zijn en je hebt de keuze, is het zeker een aanrader. Mochten jullie kiezen voor het maken van droneshots, huur ik iemand in. In de meeste gevallen is dit mijn vriend. Hij is een ervaren dronepiloot en weet precies hoe je de beste shots kunt maken. Op de dag zelf is hij net zo lang aanwezig op de dag als dat ik ben. Zo kun je, bij wijze van, op elk moment droneshots hebben. In de meeste gevallen worden er droneshots gemaakt van de locatie waar jullie trouwen en tijdens de fotoshoot. Houdt er rekening dat wanneer je dronebeelden wilt tijdens je fotoshoot, je hier een kwartiertje extra voor moet uittrekken. De drone moet namelijk even opstarten en daarnaast moet het beste shot bepaald worden. Het is daarnaast het beste dit een kwartier ‘achter elkaar’ te doen. Dit betekent dat we niet 1 shot maken met de drone en daarna een shot maken voor de fotograaf, omdat de accu van de drone maar een bepaalde duur heeft om te kunnen vliegen. Meestal is dit 10 minuten.

Mag je overal vliegen met een drone?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: nee. Sinds een paar jaar zijn er Europese regels opgesteld die hebben vastgelegd dat je niet over mag en kunt vliegen. Eén van de belangrijkste regels, die erg logisch is, is dat je niet kunt vliegen in de buurt van een vliegveld. Dit brengt het vliegverkeer in gevaar. Daarnaast mag je niet vliegen boven een dichtbevolkt gebied of een stad. Bruiloften in bijvoorbeeld Amsterdam, kunnen dus helaas niet worden ondersteund door een drone. Een ander belangrijk punt waardoor er soms niet gevlogen mag worden is een zogeheten ‘natura 2000’ gebied. Dit is een gebied met bijvoorbeeld beschermde dieren of natuur, waardoor een drone een bedreiging kan zijn voor deze natuur. Daarnaast kan het zijn dat er bepaalde gebouwen worden beschermd omdat het bijvoorbeeld een monument is. In deze gebieden is het ook niet mogelijk om te vliegen. Alles bij elkaar zijn de belangrijkste regels:

  • Je kunt niet vliegen in de buurt van een vliegveld
  • Je kunt niet vliegen boven dichtbevolkt gebied of boven een stad
  • Je kunt niet vliegen boven Natura 2000 gebieden
  • Je kunt niet vliegen boven beschermde gebouwen

We krijgen vaker de vraag of het mogelijk is het toch te doen, ondanks dit niet mag. Dit is helaas echt niet mogelijk. Naast het feit dat wij de regels gewoon hanteren, is de drone ook voorzien van GPS, waardoor alles te achterhalen is. Er staan boetes van duizenden euro’s op, mocht je deze regels doorbreken. Heb je vragen over dronebeelden of wil je dit boeken bij je bruiloft? Laat dit dan weten! Al mijn pakketten zijn te vinden op mijn tarievenpagina, inclusief de kosten voor de drone.  Wil je meer content zien? Volg mij dan op Instagram @wrapvideoprodutie en Facebook – Wrap Videoproductie.