Hoe ziet een dag als bruiloft videograaf er uit?

Dit is de nummer één vraag die ik als videograaf krijg van vrienden, familie, bruidsparen en andere leveranciers. Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Wat is je werkwijze? Hoe ziet een dag als bruiloft videograaf er uit? Ben je er dan écht de hele dag bij? Het moment is hier, nu ik ruim 170 bruiloften heb mogen filmen, dat ik jullie een kijkje geef in de keuken van Wrap Videoproductie (inclusief wat stills uit de video’s).

Voorafgaand aan de trouwdag

Voordat ik aanwezig ben op de trouwdag, gaat er natuurlijk veel aan vooraf. Zo legt het bruidspaar contact met mij via het contactformulier of via de social mediakanalen en geeft aan wat de wensen zijn. Wanneer ik hier een goed beeld van heb, plannen we vaak (niet altijd) een kennismaking in. Door een kennismakingsgesprek in te plannen hebben beide partijen een idee wie ze tegenover zich hebben zitten en is het gemakkelijk alle plannen en wensen te bespreken.

Twee weken voor de bruiloft ontvang ik graag het draaiboek van het bruidspaar, waarin alle details over de locaties en tijden staan beschreven, zodat ik goed op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen en niet voor verrassing kom te staan (want je wil als bruidspaar natuurlijk álles goed op film hebben).

De trouwdag

Het aankleden

Dan is het eindelijk zover, jullie trouwdag! In de meeste gevallen ben ik al vroeg aanwezig om de make-up, kapper, jurk, details, pak, schoenen, ringen, trouwkaart, eigenlijk alle details vast te leggen op video. Het moment van klaarmaken is namelijk (meestal) één van de momenten die jullie niet samen beleven die dag, des te leuker om dit terug te zien op video. Tijdens het opmaken en aankleden probeer ik zo min mogelijk in jullie aura te staan, want niets is zo vervelend om constant een fotograaf en bruiloft videograaf in je nek te hebben (dit zou ik zelf ook niet heel fijn vinden). Natuurlijk zijn er momenten dat je er niet aan ontkomt even te vragen, “zou ik heel even iets dichterbij kunnen?” Dit zijn momenten zoals het laatste knoopje die dicht wordt gemaakt van de jurk, de veters die worden gestrikt bij de bruid, of de lippenstift die nog extra dik wordt aangebracht.

First look

Nadat jullie zijn omgetoverd is het (vaak) tijd voor de first look. Dit vind ik persoonlijk één van de spannendste momenten om te filmen op zo een dag. Je wil hierbij natuurlijk beide reacties in beeld brengen en dit is in sommige geval nog best moeilijk. Vaak kiest het bruidspaar ervoor om de man omgedraaid naar de vrouw te laten staan, zodat de vrouw op de schouder van de man kan tikken en de man zich dan om draait en zijn aanstaande vrouw ziet staan. Dit is voor fotografen en videografen echt heel erg fijn! Op zo manier kun je makkelijker beide personen in beeld brengen en hoef je geen keuze te maken wie van de twee er wordt filmt.

Fotoshoot

In de meeste gevallen kiest het bruidspaar ervoor na de first look direct de fotoshoot te doen. Dit is superfijn, want op dat moment kun je lekker samen kletsen over hoe je de ochtend hebt beleefd, terwijl er foto’s en video-opnames worden gemaakt. Het woord fotoshoot zegt het eigenlijk al, er worden foto’s gemaakt. Natuurlijk is dit als videograaf ook hét moment om mooie beelden te maken en je uit te leven, maar persoonlijk volg ik de fotograaf altijd. Voorafgaand aan de fotoshoot neem ik de fotograaf altijd even apart en geef ik aan dat ik mij aanpas en beelden maak van de beelden die hij of zij schiet. Uiteraard geef ik aan als ik dingen zie die mooi zijn voor de video, zodat je niet alleen ‘statische’ beelden hebt, maar ook juist de beweging die je wil in de video. In de meeste gevallen duren fotoshoots 1 á 2 twee, afhankelijk van het aantal locaties, dus meer dan genoeg tijd om te experimenteren en de juiste opnames te maken.

Ceremonie

Net zoals bij de first look, is de ceremonie ook een spannend moment van de dag. Je wil natuurlijk wel dat het ja-woord, de kus, de ringenwissel en het tekenen goed op video staan, want om deze momenten draait het natuurlijk op jullie trouwdag. Als bruiloft videograaf film ik de ceremonie áltijd met twee camera’s. Dit betekent dat er één camera vast op statief staat, die een totaalshot filmt van het bruidspaar en de trouwambtenaar en met de andere camera loop ik zelf rond (voor de close-ups, de daggasten en andere beelden). In de montage worden deze beelden met elkaar afgewisseld, zodat er verschillende perspectieven worden gefilmd.

Borrel/toast/taart

Een superleuk moment van de dag is het toast moment na de ceremonie. Iedereen lacht, is blij, feliciteert elkaar, proost, eet taart, geniet van het weer en is in zijn mooiste kleding gekleed. Dit is voor een bruiloft videograaf ontzettend fijn en vooral heel erg leuk om te filmen. Meestal pak ik hier mijn telelens, zodat ik van een ruime afstand gasten kan filmen, vaak zonder dat zij dit doorhebben. Het bruidspaar is eraan gewend om gefilmd te worden, maar de gasten nog niet. Om deze reden vinden gasten het vaak niet fijn om gefilmd te worden en gaan zij letten op hun gezichtsuitdrukking wanneer ze doorhebben dat ze gefilmd worden. Dit wil je dus voorkomen. De pure emoties worden dus het best gefilmd door afstand te nemen en te observeren.

Diner

Zeg nou eerlijk, mensen die eten zijn niet heel charmant, toch? Dat vind ik dus ook. Het diner is ook vaak het moment dat het bruidspaar even bij kan komen van alle indrukken en ik vind dat daar even geen camera bij hoort. Uiteraard film ik van tevoren de opgedekte tafels, het eten wat wordt geserveerd, of de bbq die wordt opgewarmd, maar trek ik mij even terug om ook wat te eten in een aparte ruimte. Voor mij is dit half uurtje ook vaak het enigste moment op een trouwdag dat ik even kan zitten. Wanneer er speeches plaatsvinden tijdens het eten, ren ik even heen en weer om deze volledig op te nemen, zodat jullie deze natuurlijk later nog kunnen terugkijken.

Feest

Na het diner is het tijd voor een feestje. In de meeste gevallen komen er nog extra avondgasten bij en daarom kiezen veel bruidsparen ervoor te filmen tot ongeveer een half uur á een uur na de opening van het feest. Op deze manier heb je toch ook de avondgasten op beeld. Wanneer ik de openingsdans heb gefilmd en een deel van het feest, is het tijd om jullie met rust te laten. 12 uur een camera die alles vastlegt geeft een erg mooi resultaat, maar het is toch ook wel even fijn om na zo een hele dag te kunnen feesten en drinken zonder camera’s om je heen.

Videograaf boeken