Je hebt een kennismaking gepland met een videograaf, maar je weet helemaal niet wat je gaat bespreken tijdens deze kennismaking. Veel bruidsparen weten niet goed wat ze kunnen verwachten, maar dit is natuurlijk ook helemaal niet zo gek.

Als ik naar mezelf kijk, zijn er een aantal standaard zaken die ik bespreek met een bruidspaar, maar meestal gaat het gesprek volledig vanzelf. Ik nodig de mensen vaak bij mij thuis, of in een barretje uit om hier gezellig wat te drinken met elkaar. We hebben elkaar nog nooit gezien, dus is het fijn om te weten wie er op jullie trouwdag de bruiloft gaat filmen. In alle gevallen bespreek ik het draaiboek, want hierop kun je verder kijken naar de mogelijkheden. Wil je een videograaf de hele dag boeken? Of wil je maar een deel van de dag gefilmd hebben? Wat zijn jullie wensen en waarom zijn deze zo belangrijk? Dit zijn vragen vanaf mijn kant, maar natuurlijk moet je ook een aantal vragen stellen aan de videograaf zelf. Ik heb een lijstje van vijf vragen gemaakt die je sowieso moet stellen aan een trouwvideograaf.

1. Wat doe je als je ziekt bent?
Deze vraag krijg ik, gelukkig, heel vaak gesteld. Je moet er niet aan denken dat je alles hebt geregeld en op het laatste moment de videograaf niet meer kan. Zorg ervoor dat de videograaf een back-up plan heeft en uitlegt hoe dit in zijn werk gaat mocht hij of zij verhinderd zijn.

2. Mogen we zelf de muziek uitkiezen?
Niks is persoonlijker dan jullie trouwclip. Iedere videograaf werkt anders met muziek. Bij de ene videograaf kan je zelf je muziek onder de clip bepalen, terwijl bij de andere videograaf dit geen optie is. Bespreek jouw wensen omtrent de muziek tijdens deze kennismaking, zodat je niet achteraf tegen vervelende situaties aanloopt.

3. Hoe werk je samen met een fotograaf?
Videografen hebben bij fotografen vaak een negatief imago. Iedere leverancier wil graag het beste voor zijn bruidspaar, maar dit moet niet ten kosten gaan van jouw video of de foto’s. Mocht je kiezen voor een videograaf, is het belangrijk om te weten hoe deze persoon samenwerkt met een fotograaf en of hij of zij dit überhaupt al vaker heeft gedaan.

4. Wanneer betaal je de factuur?
Deze vraag lijkt soms wat ongemakkelijk, maar het is wel handig om te weten! Iedere videograaf heeft een andere regeling en het is daarom belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Het kan zijn dat je alles voor de bruiloft moet betalen, terwijl je wellicht dit geld pas hebt na de bruiloft. Weet waar je aan toe bent en vraag wanneer het bedrag betaald moet worden aan de videograaf.

5. Hoe lang duurt het voordat we de video hebben?
Jouw mooiste dag is achter de rug en je kijkt er vol plezier op terug. Hoe mooi is het om snel na te kunnen genieten, in plaats van maanden te moeten wachten? Daarom is dit een heel belangrijke vraag. Weet waar je aan toe bent, voordat je maanden moet wachten!